Cursus verhaalstructuur - nova-noord.nl

Ga naar de inhoud

Cursus verhaalstructuur

Cursussen
    
Cursus Verhaalstructuur

 
Datum: zaterdag 25 november
Plaats:  De Miente, Snellingerdijk 39, in Oosterwolde,
Tijd: deur open vanaf 9:00 uur,
start workshop 9:30 uur tot ca 16:30 uur
Kosten: € 30,- (leden) incl lunch en koffie
jongeren € 10,- niet leden:  € 40,-

Een filmer is een verhalenverteller. Of je nu een speelfilm maakt of een documentaire, je vertelt een verhaal. Maar hoe vertel je jouw verhaal zo effectief mogelijk? Hoe krijg je een aandachtige en betrokken kijker? Hoe houd je de aandacht vast? Hoe maak je het spannend? Er zijn veel factoren die de kwaliteit van een filmverhaal kunnen beïnvloeden. Knappe koppen hebben vele verhalen geanalyseerd en hebben daarbij allerlei elementen, bouwstenen en wetmatigheden gevonden die je in een verhaal kunt toepassen om je verhaal meer kracht te geven.

Cursusopzet
In deze cursus gaan we naar filmfragmenten kijken en praten over “HOE” vertel je het verhaal. Welke middelen staan tot je beschikking en hoe kun je die zo effectief mogelijk gebruiken. We behandelen een aantal elementen die je kunt toepassen om je verhaal zo interessant en spannend mogelijk te vertellen. Hiervan heb je niet alleen profijt bij het maakproces van het verhaal en het scenario, maar ook bij het maken van een storyboard, de ensceneringen en het maken en een shotlist. Het geeft ook duidelijkheid bij het draaien en in de montagefase.  

In de cursus verhaalstructuur worden o.a. de volgende onderwerpen behandeld: globale structuur van een lineair filmverhaal (Hollywood vertelmethode), aanleiding en reden, premisse, opening en expositie, set up (opzetten) en pay off (inlossen), ontwikkeling van het verhaal, het conflict, opbouw naar de climax, verhaalelementen die spanning construeren, vertelperspectief, arena, manipulatie, De 5 V’s en de interactie met de kijker. Al deze theorie gaan we toepassen in praktische oefeningen.

De cursus wordt gegeven door Hay Joosten uit Venlo. Hay was in zijn werkzaam leven docent film en fotografie en consulent audiovisuele media bij het Huis voor de Kunsten Limburg. Nu is hij gepensioneerd en  enthousiast maker van o.a. korte speelfilms.  Hay is ook jurylid en heeft in die hoedanigheid talloze films gezien. Hij was juryvoorzitter tijdens het nationale NOVA-festival in Heerenveen in 2016.

 
Terug naar de inhoud